2013. március 22., péntek

Henna - 2. rész

A hennafestés gyönyörű művészete ma elterjedtebb, mint valaha. A nyugati társadalmak is megismerték és megszerették. A piac igényeit felismerve sokan a hennából igyekeznek megélni. Számos országban fontos bevételi forrás a cserje termesztése, feldolgozása. Ez a jövedelem azonban csak egy része annak, amelyet a növény nyújt.

A henna betakarítása


Felhasználása


Hennafestés tenyérre
Testfestés - A növény legismertebb felhasználási módja. A gyönyörű, narancssárgától feketéig terjedő színű megfestett mintákat magukat is hennának nevezik. A szárított, porrá őrölt leveleket egyéb anyagokkal keverik és pasztát készítenek belőle. Ezt a pasztát valamilyen adagolóba - leggyakrabban tölcsérbe - töltik és szabad kézzel vagy sablon segítségével megrajzolják vele a bőrön a mintákat.
Hajfestés hennával
Hajfestés - Ugyancsak ismert felhasználási mód.
A henna a hajat az alapszíntől függően a vörös különböző árnyalatira színezi. A hennával való hajszínezés ősi, természetes eljárás. Kíméletesebb a hajhoz, mint a vegyi anyagokkal történő festés, mivel nem változtatja meg a haj belső szerkezetét. Védi, vastagítja a hajszálakat. Fontos tudni, hogy nem szabad együtt alkalmazni a kémiai anyagokkal történő hajfestéssel. Legalább néhány hónapnak el kell telnie közöttük.

Körömfestés - A körmöt narancssárgás-vöröses árnyalatúra színezi.

Bőr tartósítása - Gombaölőszerként használják.

A hennapaszta

Hennapaszta
A cserje megszárított leveleit liszt finomságúra őrlik, majd átszitálják. A színezőanyag aktiválódásához szükséges savas környezetet citromlé, feketekávé vagy fekete tea hozzáadásával teremtik meg. Tartósságának megőrzésében a hozzáadott növényi olaj segít, mely általában levendula-, eukaliptusz-, geránium- vagy teafaolaj.
Azért, hogy több órán át is a bőrön maradjon, cukrot, esetleg mézet vagy juharszirupot is adnak a pasztához.
A különböző színek elérése érdekében egyéb növényi anyagokat is keverhetnek hozzá. Ilyen anyagok például a szegfűszeg, indigó, kurkuma, cékla.
Egyes testfestők szintetikus festékekkel vegyítik a pasztát (fekete henna), azonban ezek a fekete színt adó anyagok gyakran allergiás reakciót okoznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése