2013. július 6., szombat

Szabadulj meg a borotvától! - 1. rész

Azt hinnénk, csak a nőket zavarják nem kívánatos szőrszálaik, pedig a férfiak egy része szintén sokat bajlódik velük. Nemtől függetlenül van aki megadóan borotválja őket, van aki más, hatékonyabb módszerhez folyamodik. Hogyan szabadulhatunk meg tőlük kíméletesen és lehetőleg végérvényesen?

Szőrtelenítés


Borotválás

Borotválás
Ha az ember megfelelő borotvát használ és elég ügyes is, ez a módszer egyszerű és fájdalommentes. Olcsó, otthon is bármikor elvégezhető, ezért ez a leggyakoribb szőrtelenítési eljárás. Hátránya, hogy néhány naponta ismételni kell és elég gyakori a borotválást követő szőrtüsző gyulladás. Ha ügyelünk a tisztaságra, ez a kellemetlen következmény általában kivédhető.

Gyantázás

Gyantázás
Ez a módszer ugyan hatékony, de fájdalmassága miatt a nők réme. Lényege, hogy a bőrfelületet gyantával borítják be, amibe beleragadnak a szőrszálak. Megkeményedése után a gyantát a beleragadt szőrszálakkal együtt letépik. Mivel a szőrhagymák is kijönnek, a gyantázás 4-5 hétig is hatékony lehet. Hátránya a fájdalmasság mellett, hogy a forró gyanta égési sérülést okozhat nem megfelelően alkalmazva. Előfordulhat allergiás reakció is.

Szőrtelenítés krémmel

Szőrtelenítés krémmel
Viszonylag olcsó és fájdalommentes megoldás, de nem kívánatos mellékhatásai lehetnek. A szőrtelenítő krémek erős vegyi anyagok, melyek roncsolják a szőrszálakat, ugyanakkor a bőrre is károsan hatnak. Gyakran lép fel alkalmazása után bőrvörösség, bőrgyulladás. Mindemellett nem is sokkal tartósabb hatású, mint a borotválás. Lehetőleg ne alkalmazzuk!

Epilálás

Epilálás
Az elektromos epilátorok a gyantázáshoz hasonlóan a szőrszálakat húzzák ki. Az üzletekben sokféle epiláló szerkezettel találkozhatunk.
Ez esetben is ritkábban van szükség kezelésekre, azonban ugyanolyan fájdalmas, mint a gyantázás. A különbség mindössze annyi, hogy hosszabb ideig tart a procedúra. Ugyanúgy előfordulhat utána szőrbenövés is, mivel a gyenge szőrszálak nem képesek áttörni a bőr felső rétegén. Akár hónapokig is láthatjuk ezeket a visszafordult szálacskákat.

Elektrolízis

Elektrolízis
Az elektrolízis során igen vékony szondát juttatnak le a szőrtüszőkhöz. A szőrt gyenge elektromosság pusztítja el.
Minden egyes szőrszálat egyenként kell kell sorra venni, s azok e módszerrel véglegesen eltávolíthatók.

Meglehetősen költséges és fájdalmas eljárás, valamint nagy szakértelem kell végzéséhez. A test bármely részén alkalmazható. Egy kezeléssorozat akár egy évet is igénybe vehet.

A következő cikkben folytatjuk a szőrtelenítési módszerek áttekintését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése